Continuam seria “Legendele Otelului” cu inca un om ce a influentat destinul echipei Otelul Galati, Marius Stan. Despre putini oameni putem spune ca se identifica cu Otelul asa cum o face Marius Stan. S-a nascut la Hunedoara pe 5 iunie 1957.Chiar daca e hunedorean ca loc de nastere, e mai galatean decat multi din cei nascuti in urbea noastra, incepand fotbalul la noi in oras, facand performanta ca jucator si conducator de club in Galati si devenind unul din numele cu care noi toti trebuie sa ne mandrim. Despre el insusi Marius Stan spune:”La Galati am ajuns firesc , pentru ca ma consider galatean, parintii mei sunt galateni, au plecat pe vremea foametei in Ardeal, si am revenit firesc la noua ani.Aici m-am format, aici am invatat, aici am intrat prima oara pe poarta unui stadion. Asa ca atunci cand spun ca ma simt si ca traiesc precum un galatean o spun bazat pe ceva.”
Marius Stan e unul din jucatorii din generatia ce a reusit sa promoveze prima data cu Otelul Galati in prima liga. A inceput cariera de fotbalist la CSU Galati, unde a ramas pana in 1981. In bsezonul 1981-1982 activeaza la FCM Galati, iar din 1982 pana in 1989 joaca la Otelul, cu care, dupa promovare, intalneste in Cupa UEFA marele Juventus pe care o si invinge. Dupa plecarea de la Otelul mai joaca pana in 1991 la FCM Progresul Braila. La Otelul a jucat in 100 de meciuri in prima liga inscriind 6 goluri. A jucat pe postul de mijlocas si fundas. A prins in teren partidele contra Juventusului in 88. Despre acea partida, actualul director general al Otelului isi aminteste: “Momentul Juventus ramane unicat, unul emotionant, cred ca a fost cea mai mare performanta din cariera mea. Si asta pentru ca am intalnit un Juventus plin de glorie, cu jucatori ca Tacconi, Agostini, Rui Barros, Marrochi, Michael Laudrup, Altobeli. Va dati seama, numai cand pronunti numele astea si spui ca ai jucat impotriva lor parca te furnica pielea un pic . Ma pot “lauda”ca am avut si o arcada Sparta de Marrochi, la un gol perfect valabil al italienilor, dar anulat de arbitrul impresionat de sangele care imi curgea mie de pe frunte. “
Dupa meciul cu Juventusul, Marius Stan a plecat in sezonul urmator la rivalii braileni, ajutand la promovarea Progresului in prima liga si bifand pentru ei 29 de meciuri in divizia A marcand un gol.
Marea lui dezamagire e ca nu a jucat niciun meci de retragere , nici de la Otelul nici de la Braila: “De retinut, nu mi s-a organizat niciun fel de retragere de catre clubul de care mi-am legat toata cariera, Otelul Galati. La Braila am activat doar un an si jumate. N-am avut la retragere nici macar o floare, iar asta e un regret mare”.
Despre jucatorul Marius Stan, antrenorul Ioan Sdrobis spunea: “Stapanea la perfectie pasa dintr-una, care la prima vedere pare simpla dar in realitate este enorm de grea. Avea o rabdare tactica iesita din comun”.
Dupa ce a terminat cariera de fotbalist, Marius Stan a ajuns direct presedinte de club: “Pur si simplu, a fost o sansa care mi s-a oferit la vremea respectiva, imediat dupa ce m-am retras. Cei din conducerea Combinatului Siderurgic Galati au riscat atunci cu mine, avand in vedere ca omologii mei pe la alte cluburi erau oameni ca regretatul Ion Alecsandrescu, Romica Pascu sau Jean Padureanu. Or fi vazut ei ceva la mine.”
Ca si conducator de club a activat la Otelul din 1991 pana in 1998 cand s-a certat cu Mihai Stoica si si-a dat demisia. Intre timp Otelul devenise “campioana provinciei”, reusind rara performanta sa joace de doua ori consecutive in cupele europene, si punand mari probleme echipelor din capitala. A avut si norocul unei generatii fantastice, dar nimeni nu ii poate sterge din merite. A urmat apoi cearta cu Stoica si demisia. A activat ca si conducator de club la Rocar (1998 -1999), Dunarea Galati (2000 – 2002), FC Vaslui (2002 – 2003), Politehnica Iasi (2003 – 2005). Peste tot a fost apreciat, si in afara de Vaslui, cu toate celelalte cluburi a ramas in relatii amicable , sau asa cum ii place lui sa spuna, a lasat loc de buna ziua.
In 2005 a revenit la Otelul unde activeaza si astazi ca directorul general, reusind performanta unica in istorie de a cuceri titlu. Dar revenirea la Otelul a fost grea, intr-un tur in care Otelul reusea sa adune doar 9 puncte. A facut in pauza din iarna ceva ce nu ii este caracteristic, a dat afara 18 jucatori si a adus alti 18. A schimbat deasemenea si antrenorul, si toate aceste schimbari i-au iesit. Tot in mandatul lui, Otelul a castigat si UEFA Intertoto.
Dupa cum vedeti, cand spui performanta la Otelul spui Marius Stan, indiferent ca vorbim de Marius Stan jucatorul sau Marius Stan conducatorul de club.
Ca si conducator de club Marius Stan se autocaracterizeaza: “Normal si natural. Sa stii ca n-o sa scoti ceva spectaculos de la mine, pentru ca eu sunt un pic diferit de alti conducatori de club din Romania. Sunt mai linistit.Prefer mai degraba sa-i las pe altii sa vorbeasca despre mine.”
Acelasi Ioan Sdrobis vorbeste despre conducatorul Marius Stan: “Am simtit ca aduce in fotbal , ca presedinte, aceeasi perseverenta, aceeasi incapatanare in sensul bun al cuvantului care l-a impus ca jucator.”
Desi a fost dorit de echipe precum Dinamo sau Steaua, a preferat sa ramana la Galati. Stan explica de ce: “Sunt multi factori la mijloc. In viata e foarte important ce alegi. Daca alegi imaginea, atunci te duci imediat. Eu ma simt insa foarte bine la Galati, aici stiu ca pot duce la bun sfarsit proiectul pe care l-am inceput.”
Marius Stan abia si-a incheiat mandatul de membru in Comitetul Executiv al FRF. Putini stiu insa ca el a mai fost odata ales in aceasta functie: “E a doua oara. In 1998, Adunarea Generala a Ligii Profesioniste de Fotbal m-a ales pentru Comitetul Executiv, dar am demisionat inainte de validare. Am fost poreclit atunci Parvulescu, dupa numele celui care in 1978, parca, s-a opus realegerii lui Ceausescu in functia de secretar general al PCR. Eram suparat pe toata lumea. Am facut chiar si un rechizitoriu la adresa conducatorilor din fotbal.”
Directorul general al clubului Otelul isi aminteste si ca a muncit vreo 6 luni in Combinat. La sfarsitul perioadei petrecute la noi ca jucator, Stan vrea sa se transfere: „La finalul sezonului m-am lasat de fotbal. Le-am transmis conducatorilor Otelului ca nu sunt de acord sa joc in Divizia B si, cum un transfer la alta echipa nu a fost posibil, am renuntat sa mai joc. Jumatate de an am lucrat la Combinatul Siderurgic, am fost inginer metalurgist.” Spune amuzat despre acea perioada: „Cred ca productia a sporit in perioada aia”.
Poate ca mai are de invatat in relatia cu suporterii, poate ca uneori pare dur si rece, dar nu trebuie sa uitam ce reprezinta acest om pentru echipa noastra. Daca am vrea sa gasim pe cineva care a facut mai mult pentru Otelul ne-ar veni greu daca nu imposibil. Orice se poate spune despre el, dar un lucru e sigur iubeste Otelul.
DA E ADEVARAT