Otelul la inceputul renasterii din anii 90

Marius Stan interiviu 90De-a lungul timpului, Otelul a fost o echipa fara mari posibilitati financiare. Probleme au avut conducatorii otelari, indiferent de era. O dovedeste asta un interviu din 1994 aparut in Gazeta Sporturilor, acordat de catre presedintele de atunci al Otelului, Marius Stan. Era chiar inainte de a incepe era Simionas pe banca noastra, o era extrem de fructuoasa. Tocmai se terminase aventura pe taram american a nationalei Romaniei. Acest interviu face o radiografie a echipei Otelul de la mijlociul anilor ’90. Imediat dupa acest interviu la carma Otelului ajunge parintele Sdrobis, fara prea multe succese, ceea ce ii deschide calea lui Simionas.
„Au inceput sa se intoarca acasa „americanii”. In primul lot, cei mai grabiti ori mai interesati de problemele interne, conducatorii de cluburi, care au fost, si ei, intr-un sezur de informare, la „World Cup”. Intre acestia, presedintele prim-divizionarei Otelul Galati. Dupa apeluri repetate, vineri dis-de-dimineata, am prins linia libera si la telefon chiar pe cel cautat.
Bine ati venit, domnule Marius Stan!
Bine ar fi daca nu m-ar presa timpul cu ale noastre inca nerezolvate. Cand am plecat aveam ceva ca si sigur, stiam ca doar trebuie sa le parafez si, uite ca acum socoteala din America….
… unde e in toi marele targ al fotbalului….
…nu se potriveste cu daravelile de acasa.
Si cam care ar fi neconcordanta?
Prima e, nu numai la Galati, ca si altii o tot constata zi de zi, dar sau nu recunosc sau o trec in planul calculelor cu clauza amanarii, prima, zic, e aceea financiara. Legea sponsorizarii, o pacaleala in termeni legali, in niciun caz nu poate aduce avantaje fotbalului. Asa ca, mereu si mereu, trebuie sa apelezi la imprumuturi, sa faci datorii, sa-ti induiosezi prietenii cu dare de mana si cu iubire de fotbal, ca sa te pasuiasca sau sa te mai ajute „pentru antepenultima oara”. Luni, echipa incepe capitolul pregatirilor si nu am tot ce-mi trebuie la capitolul buget. Posibilitatile principalului nostru sponsor, Sidex, sunt totusi limitate, legea il constrange, pentru ca altfel oamenii de acolo sunt foarte aproape de noi.
Oricum, pregatirile incep. Cu ce antrenori?
Inca nu stim. Pana luni, zi scadenta, trebuie sa rezolvam si aceasta problema cu… patru, cinci nume puse sub litera de rigoare a necunoscutelor. Vreo doua le-a mentionat ca posibile si presa, dar ceea ce va pot eu spune, la ora cand avem convorbirea, e ca nici nu le infirm nici nu le confirm. Oricum suntem in tratative si cu alti tehnicieni. Sa vedem cu care vom cadea, vorba romanului, la invoiala. Doar discutam de socoteli.
Vreo schimbare in lot?
Sigur e portarul Badan de la Suceava. Cu Iasul purtam discutii asupra lui Haraga, pentru o prelungire de contract. Ion Gigi e in curtea noastra, dar el mai are dependenta de Braila, care nu si-ar fi onorat toate obligatiile fata de acest jucator. Ma rog, vom vedea daca putem ajunge, si in cazul lui la o intelegere. Cei trei imprumutati Gloriei CFR, Baston, Bedreaga si Cl. Savu, revin fiereste la noi.
Cat despre Males si V. Tanase, ei au niste datorii, neonorate in trecutul campionat, fata de clubul nostru. Daca si le vor achita,fotbalistic desigur, atunci ar putea primi avizul de trecere la o alta echipa. Dar asta abia la anul.
America?
Alta lume! Acolo m-am simtit ca o furnica pe un superstadium. Chiar daca nu prea inteleg fotbalul, americanii pun la mare pret sportul. Cand e vorba de sport se gasesc si bani si legi si.. tot ce vrei.
Acum, va rog sa ma scuzati, ma intorc la ale mele, ale noastre, daca nu va e cu suparare.”Interviu Marius Stan anii 90

2 thoughts on “Otelul la inceputul renasterii din anii 90

  1. Ce capitol din istoria clubului nostru!!!

    America?
    Alta lume! Acolo m-am simtit ca o furnica pe un superstadium. Chiar daca nu prea inteleg fotbalul, americanii pun la mare pret sportul. Cand e vorba de sport se gasesc si bani si legi si.. tot ce vrei.

    Apropo, unde exista vointa se gasesc si solutii, dar la noi in tara si mai ales in zilele noastre multi sunt pusi pe căpătuială (asta cu privire si la asa-zisii patroni din fotbal, care numai patroni nu se pot numi).

Lasă un răspuns