Istoria stadionului Otelul

Imaginea stadionului Otelul in anii 80Avand in vedere ultimele probleme ale Otelului cu stadionul, probleme aparute din cauza neplatii datoriilor catre combinat, care e proprietarul arenei pe care joaca echipa noastra, consideram ca un pic de istorie nu strica. Daca mai punem la socoteala ca sunt unii conducatori de la clubul nostru care trebuie sa stie ca Otelul nu joaca din 1964 pe acest stadion, dar si suporteri care vor sa afle mai multe detalii despre arena de langa spitalul de copii, credem ca nu facem rau daca reamintim cateva delatii. Sa nu uitam deasemenea ca anul acesta Otelul implineste 50 de ani de la infiintare si am promis ca pe tot parcusul lui vom continua sa facem cunoscute toate povestile acestui club.
In primul rand, inca de la infiintare, din septembrie 1965 si pana in 1982, echipa Otelul Galati a evoluat pe stadionul Portu Rosu. Asta pentru ca Otelul este descendenta directa a formatiei Stiinta Galati, echipa a studentilor. Aici a evoluat aceasta echipa, pentru a fi cat mai aproape de tot ce inseamna studentime in Galati. Atunci cand mai marii vremii au considerat ca Stiinta Galati trebuie sa devina a combinatului proaspat construit si sa isi schimbe denumirea in Otelul, echipa a jucat in continuare pe Portul Rosu. Aici, suporterii au putut vedea de-a lungul timpului un Cernega, un Ion Ionica, un Adam, un Bezman sau un Ciobanu, toti jucatori foarte putin cunoscuti de suporterii noii generatii, dar care au tinut sus stindardul echipei si ne-au dat voie noua, celor de azi, sa ne laudam cu o istorie atat de indelungata si bogata.
In 1982, dupa ani de chinuri care au facut ca Otelul sa se si desfiinteze de cateva ori, dupa lupte grele duse de Puiu Vasilache, incepe sa se intrevada si o raza de speranta pentru echipa noastra. Tocmai ce autoritatile comuniste mutasera echipa la Tecuci, iar Puiu Vasilache „transformase” Metalosport Galati in Otelul, cand in 1982, se inaugureaza noul stadion „Otelul”. Era o baza sportiva moderna cu o capacitate de 16000 de locuri si dotat cu vestiare, cabine de transmisie, tabela electronica dar si un bazin de inot. Pentru ca Otelul sa aiba o casa a ei, 10000 de siderurgisti dar si alti galateni au constribuit prin munca patriotica la realizarea acestei bijuterii. S-a construit pe Otelul, s-a construit pentru suporteri si pentru viitor.
Inaugurarea stadionului s-a facut pe 30 martie 1982, jucandu-se si un meci amical intre Otelul si Rapid Bucuresti, la care au asistat peste 15000 de spectatori. Pana la urma au invins giulestenii cu 3-2.
Primul meci oficial jucat pe stadionul Otelul a fost Metalosport ( Otelul) Galati – Arrubium Macin, meci castigat de ai nostri cu 7-0, pe 4 aprilie 1982, in divizia C. Au marcat State 3 goluri, Ciobanu, D. Radu, Basalac si Ticu.
A urmat apoi ascensiunea Otelului, an dupa an pana la promovare si faimosul meci din Cupa UEFA, contra celor de la Juventus. Stadionul Otelul a fost insa prea mic pentru a gazdui un meci international de acest nivel, asa ca pana la urma a fost ales spre modernizare stadionul Dunarea.
Otelul a continuat insa sa evolueze in campionat pe acest teren majoritatea meciurilor, existand insa si partide in care a evoluat pe stadionul Dunarea, marea majoritate in anii 80.
Pe stadionul Otelul, echipa noastra a evoluat inclusiv in Cupa UEFA dupa anii 90, reusind meciuri spectaculoase. Aplasarea tribunelor foarte aproape de teren creea o presiune in plus pe adversar, ceea ce il facea sa fie preferat atat de otelarii din teren cat si de cei din tribune.
In 2001, odata cu vanzarea Combinatului Siderurgic catre Mittal Steel si stadionul trece la indieni. A fost o eroare grava facuta de conducatorii de la Bucuresti care au dat tot catre noii proprietari ai combinatului, atat ceea ce au dorit ei cat si stadionul sau liceul metalurgic. Lui Adrian Nastase pur si simplu nu i-a pasat.
Totusi, Otelul continua sa evolueze pe acest stadion pana la castigarea campionatului, reusind sa instaleze inclusiv nocturna din banii clubului, in aprilie 2011. Cand Combinatul a vandut clubul catre TNG, acestia nu au luat echipa cu tot cu stadion, asa ca pana acum, in 2015 , echipa Otelul a platit chirie in propria casa, acolo unde parintii si bunicii nostri au muncit pentru cladirea acestui stadion.

4 thoughts on “Istoria stadionului Otelul

 1. http://www.viata-libera.ro/prima-pagina/67357-a-inceput-evacuarea-otelului-de-pe-stadion-galerie-foto

  Degeaba oameni buni…degeaba ne plangeam durerea prin cuvinte si informatii certe, istorice care arata ca ce este al nostru, al galatenilor, de drept, ne-a fost luat, ne-a fost instrainat si nu vorbesc aici numai de stadion care ne-a fost luat cu „japca” de catre un indian cu acordul celor de la Centru… Stadionul ne-a fost luat cu „japca” de Combinat (da, tot cu japca ne-a fost luat, pentru ca nu tin minte sa fi fost dat cu acordul galatenilor) si ce este cel mai dureros este ca tot clubul a fost dat pe mana lui adamescu, alt specimen. Deci tot ce tine de FC Otelul Galati a fost instrainat unor specimene ce nu iubesc acest club, ce nu pun suflet pentru acest „monstru sacru”, asa cum este FC OTELUL GALATI pentru galateni, asa cum au facut-o otelarii/galatenii zeci de ani la randul de-a lungul existentei acestui club si a stadionului.

  Ne-a fost instrainat stadionul, ne-a fost instrainat clubul…oare ce asteptam iubitori de „oţel gălăţean”…? Oare asteptam sa ne fie instrainata si demnitatea…orgoliul nostru? Oare nu va mai pasa de Oţelul nostru?

 2. Sper ca Nastase sa plateasca odata pentru tot ce a facut orasului nostru. 20000 de euro chirie? Astia sunt nebuni? Oricum, cei din conducerea noastra nu vor plati niciodata asa ceva.

 3. blackout:
  Sper ca Nastase sa plateasca odata pentru tot ce a facut orasului nostru. 20000 de euro chirie? Astia sunt nebuni? Oricum, cei din conducerea noastra nu vor plati niciodata asa ceva.

  Ei nici macar nu platesc salariile jucatorilor, salariile propriilor angajati…dapoi sa mai dea si altora 20000 de euro chirie. Nu vedeti ca ei incearca sa gaseasca orice motiv mizerabil pentru a instraina clubul de orasul GALATI, pentru a-l instraina de suporterii otelari/galateni?

Lasă un răspuns