Cum a retrogradat Otelul dupa meciul cu Juventus

Otelul a avut de-a lungul timpului perioade foarte bune, dar si perioade nefaste, evidentiate in primul rand in pozitia din clasament. Totusi, avand in vedere situatia de acum a echipei, cand dupa castigarea titlului totul s-a naruit, in istoria noastra nu mai exista decat o singura perioda asemanatoare. E perioada cand, dupa ce ajunsesem in divizia A, urmand o traictorie ascendenta, echipa s-a clasat pe locul 4 si a avut dreptul sa participe in Cupa UEFA. Era o perfomanta fara egal in Galati, ceea ce a adus mare bucurie in orasul nostru. Numai ca, nefiind invatati cu succesul, oamenii de la Otelul nu au stiut sa gestioneze situatia, echipa retrogradand in sezonul in care a reusit cea mai mare performanta din istorie in cupele europene, victoria impotriva echipei italiene Juventus Torino. La fel, peste ani, Otelul castiga titlul, insa nu reusim sa gestionam succesul si echipa este acum foarte jos.
E o lectie pe care macar noi suporterii trebuie sa o invatam si sa facem tot posibilul ca ea sa nu se mai repete.
Otelul Juventus respectul
Marius Stan, jucator pe atunci la Otelul, participant cu echipa noastra la toate succesele anilor 80, invingator al Juventusului, dar si participant la toate meciurile ce au atras retrogradarea Otelului, explica intr-un interviu acordat in urma cu ceva timp pentru jurnalul.ro cum s-a ajuns ca o echipa atat de valoaroasa sa nu poata ramane in divizia A.
„E intr-adevar de mirare cum o echipa care cu un an in urma terminase campionatul pe locul 4, dupa Steaua, Dinamo si Victoria, sezonul urmator n-a mai fost in stare nici macar sa se mentina in Divizia A.
Indepartarea regretatului Costica Radulescu a fost o masura total nepotrivita. Dintr-o echipa plina de entuziasm, am devenit una fara nici un fel de motivatie. Daca imi amintesc bine, in decurs de un an am avut nu mai putin de patru cupluri de antrenori, iar acest lucru s-a repercutat asupra noastra, a jucatorilor, care am devenit neincrezatori in fortele noastre.
Vina pentru acea retrogradare a fost insa impartita, in culpa fiind deopotriva antrenorii, jucatorii si conducerea clubului. E drept, din punctul meu de vedere, la o echipa antrenorul trebuie sa fie precum o manusa, sa se plieze pe degete, sa nu fie nici larga, ca sa cada, dar nici stramta. Pana la urma insa, acel regres al nostru a fost oarecum firesc, fiindca noi eram o echipa de provincie care ajunsese la o mare performanta intr-un interval de timp relativ scurt”
Putem vedea deci cateva asemanari cu perioada noastra. Antrenorul care a facut treaba a plecat, pe la club s-au perindat mai multi antrenori, fiecare cu alta conceptie de joc. Jucatorii si-au pierdut motivarea, Otelul nereusind sa mai repete evolutiile care au adus echipa la perfomanta.

La sfarsitul interviului, exista si o statistica a acelei perioade pe care o prezentam pentru cei interesati:
Linia de clasament la inceputul anului 1989
14. Otelul 17 5 4 8 21-34 14p
Puncte realizate pe teren propriu la finalul turului de campionat 1988/1989: 8 (a pierdut cate 2p la Corvinul, FC Farul si Victoria, cate 1p la „U” Cluj-Napoca si FC Olt); puncte obtinute in deplasare: 6 (cate 2p la FC Bihor si Univ. Craiova, cate 1p la ASA Tg. Mures si FC Arges).
Golgeterii echipei: O. Popescu, Ralea – cate 4 goluri, Antohi, Hanghiuc (2 din 11 m) – cate 3,
M. Stan, Dragoi – cate 2, Ion Gigi, Anghelinei, Profir – cate unul.
Jucatori folositi: 21 – M. Stan – 17 jocuri, Calugaru, Anghelinei, Burcea, Profir, O. Popescu – cate 16, G. Popescu – 15, Antohi – 14, Borali, Dragoi – cate 13, Ion Gigi, Ralea – cate 12, Baicea – 11, Hanghiuc, Oprea – cate 7, V. Tanase – 6, Agiu, Podoaba – cate 4, Budaca – 2, Gh. Popa, Chebac – cate unul.
Media notelor echipei: 6,18; media notelor jucatorilor (pe baza a minimum 10 jocuri): 1. Anghelinei 6,65, 2. M. Stan 6,52, 3. Calugaru 6,37; cele mai mari note: 8 (Calugaru – etapele a XI-a si a XV-a; Anghelinei – etapa a XI-a; Baicea – etapa a XI-a; Ralea – etapa a XV-a).
Cartonase galbene: 24 (9 suspendari) – 12 jucatori (cele mai multe: G. Popescu, Anghelinei – cate 4)
Cartonase rosii: Borali (etapa I), Agiu (etapa a III-a), Budaca (etapa a IX-a).
A beneficiat de 4 lovituri de la 11 m – 2 transformate (ambele Hanghiuc), 2 ratate (ambele Profir); a fost sanctionata cu 7 penalty-uri – 5 transformate, 2 ratate.
A expediat 162 de suturi (109 „acasa”, 53 in deplasare), din care 86 pe poarta (56 „acasa”, 30 in deplasare).

One thought on “Cum a retrogradat Otelul dupa meciul cu Juventus

  1. Parca-i un blestem pentru acest club.
    Dupa o performanta notabila, infrangerea marelui Juventus, a urmat apoi retrogradarea „Otelului”.
    Dupa o alta performanta notabila, castigarea campionatului (prima campioana data de Moldova), a urmat apoi retrogradarea „Otelului”.
    Sper sa nu fie un facut si sa ajunga aceasta echipa la desfiintare… Clubul asta chiar nu poate fi ocolit deloc de tot ce e rau. Cum Doamne iarta-ma atunci cand reusesti sa realizezi ceva notabil inevitabil sa vina si lovitura in plex pentru acest club?

Lasă un răspuns